SIKCA SORULAN SORULAR

Ä°ÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi teknikeri olmak için hiçbir mezuniyetiniz yoksa 2 yıllık meslek yüksekokullarının iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi bölümünü bitirmeniz gerekmektedir.
Yapılmış olan risk deÄŸerlendirmesi; tehlike sınıfına göre çok tehlikeli, tehlikeli ve az tehlikeli iÅŸyerlerinde sırasıyla en geç iki, dört ve altı yılda bir yenilenir. AÅŸağıda belirtilen durumlarda ortaya çıkabilecek yeni risklerin, iÅŸyerinin tamamını veya bir bölümünü etkiliyor olması göz önünde bulundurularak risk deÄŸerlendirmesi tamamen veya kısmen yenilenir...
Tüm iÅŸyerlerinin bir veya daha fazla çalışanları varsa iÅŸyeri için risk deÄŸerlendirmesi, acil durum planı ve iÅŸ saÄŸlığı güvenliÄŸi eÄŸitim çalışmaları yaptırılmalıdır.
Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan iÅŸyerlerinde çalışacaklar, yapacakları iÅŸe uygun olduklarını belirten saÄŸlık raporuna sahip olmalıdır.
İsg Sınavında başarılı sayılma puanı 70 puan olarak hesaplanmaktadır.
(C) sınıfı iÅŸ güvenliÄŸi uzmanlığı belgesiyle en az üç yıl fiilen görev yaptığını belgeleyen ve (B) sınıfı iÅŸ güvenliÄŸi uzmanlığı eÄŸitimine katılarak yapılacak (B) sınıfı iÅŸ güvenliÄŸi uzmanlığı sınavında baÅŸarılı olanlar (B) sınıfı iÅŸ güvenliÄŸi uzmanlığı belgesine sahip olabilir.(B) sınıfı iÅŸ güvenliÄŸi uzmanlığı belgesiyle en az dört yıl fiilen görev yaptığını belgeleyen ve (A) sınıfı iÅŸ güvenliÄŸi uzmanlığı eÄŸitimine katılarak yapılacak (A) sınıfı iÅŸ güvenliÄŸi uzmanlığı sınavÄ
SaÄŸlık raporları, iÅŸyeri saÄŸlık ve güvenlik biriminde veya hizmet alınan ortak saÄŸlık ve güvenlik biriminde görevli olan iÅŸyeri hekiminden alınır. Ancak; 6331 sayılı Ä°ÅŸ SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi Kanunu gereÄŸince iÅŸyeri hekimi istihdamı zorunluluÄŸu henüz baÅŸlamamış olan iÅŸyerleri, Kanunun ilgili maddeleri yürürlüÄŸe girene kadar, söz konusu bu raporları Kanun öncesinde olduÄŸu gibi kamu saÄŸlık hizmeti sunucularından alabilirler
Ä°ÅŸyerinizin (Minimum) 23 haneli olan SGK Sicil Numarasının en başından 2.3.4. ve 5 karakterleri iÅŸ kolu kodu/faaliyet kodu/ tescil kodu olarak isimlendirilir. Bu 4 haneli kod sizin esas faaliyetinizi tanımlamaktadır. Bu 4 lü kodu Ä°ÅŸ SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸine Ä°liÅŸkin Ä°ÅŸyeri Tehlike Sınıfları TebliÄŸinde bulduktan sonra, 4 lü iÅŸ kolu konunun altında yazılmış faaliyetlerden yaptığınız iÅŸi en iyi tanımlayan kod seçilir. SeçtiÄŸiniz kod 6 lı NACE kodunuz, karşısında yazan tehlike sınıfı da iÅŸyerinizin tehlike sınıfıdır.
Bakanlıkça belirlenecek eÄŸitim programları teorik ve uygulamalı olmak üzere iki bölümden oluÅŸur. EÄŸitim süreleri, teorik kısmı 180 saatten, uygulama kısmı 40 saatten ve toplamda 220 saatten az olamaz. Teorik eÄŸitimin en fazla yarısı uzaktan eÄŸitim ile verilebilir. Uygulamalı eÄŸitimler, iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı bulunan bir iÅŸyerinde yapılır.
Ä°ÅŸ güvenliÄŸi uzmanı, iÅŸyeri hekimi veya diÄŸer saÄŸlık personeli belgesi sahibi olan kiÅŸilerin, belgelerini aldıkları tarihten itibaren beÅŸ yıllık aralıklarla eÄŸitim kurumları tarafından düzenlenecek yenileme eÄŸitim programlarına katılması zorunludur. Yenileme eÄŸitimlerine katıldıktan sonra eÄŸitim kurumunun verdiÄŸi belge ile Bakanlığa baÅŸvurulduktan sonra ilgili ücret yatırılır. Bu iÅŸlemlerden sonra geçerli belgelere Bakanlıkça vize yapılır.
Osgb açılımı ortak saÄŸlık ve güvenlik birimi olan bir kısaltmadır. Ä°ÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi hizmetlerini yürütmek üzere kurulacak iÅŸyeri saÄŸlık ve güvenlik birimlerinin kuruluÅŸu ile ortak saÄŸlık ve güvenlik birimlerinin belgelendirilmeleri, yetki belgelerinin iptali, görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir.
Ortak saÄŸlık ve güvenlik birimi kamu kurum ve kuruluÅŸları, organize sanayi bölgeleri ile Türk Ticaret Kanununa göre faaliyet gösteren ÅŸirketler tarafından, iÅŸyerlerine iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi hizmetlerini sunmak üzere kurulan gerekli donanım ve personele sahip olan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca yetkilendirilen birimleri ifade eder.