İŞ YERİ HEKİMLİĞİ NEDİR? KİMLER OLABİLİR?
İş Yeri Hekimliği Nedir? Kimler Olabilir?
İş yeri hekimleri ülkemizdeki tıp fakültelerinden mezun olan ya da yabancı ülkelerdeki tıp fakültelerinden mezun olmuş olan ve Yükseköğretim Kurulu tarafından denklik alan hekimlerdir. İş yeri hekimleri dilerlerse bir işletmeye bağlı olarak dilerlerse de Ortak Sağlık Güvenlik Birimlerinin çatısı altında mesleklerini icra edebilmektedirler. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında iş yerlerinin bir işyeri hekimi ile çalışması zorunlu kılınmıştır.
İş yeri hekimleri çalıştıkları birime bağlı olarak iş yerlerindeki çalışan kimselerin sağlık sorunları ile ilgilenmek, onları muayene etmek ve tedavilerini sağlamak gibi çeşitli yükümlülüklere sahiptir. Aynı zamanda da iş yeri bünyesinde meydana gelme olasılığı olan meslek hastalıkları ve iş kazaları konusunda da çeşitli çalışmalar yürütmek yine iş yeri hekimlerinin görev ve sorumlulukları kapsamındadır.
İş yeri hekimleri zaman zaman çalışanlara sağlık konusunda eğitim verip, onların bilinçlenmesine de destek olur. İş yeri hekimleri tüm bunlar ile beraber görevleri kapsamında iş yeri içerisinde tespit ettikleri ve meydana gelebilecek sağlık açısından olumsuz durumları rapor haline getirmelidir.
KKD’nin Uygunluğunun Olabilmesi İçin Gereken Bazı Unsurlar
KKD ürünlerini imal eden üreticiler, belirli kurallar ve yönetmelikler çerçevesinde bunları üretmek zorundadır. İlgili tüm değerlendirmeler sonucunda işlemlere tabi tutulan kişisel koruyucu donanımları, gerekli uygunluk belgelerini almak zorundadır. Test ve denemelerden geçen ürünler CE belgesini alarak, iş güvenliği çerçevesinde kullanıma uygun hale getirilmektedir.
Güvensiz bir ürünü anlayabilmeniz için üzerindeki işaretlere ve yazılara bakabilirsiniz. Eğer CE işareti yok ise, KKD yönetmeliğinde belirtilen detay ve şartlara uygun boyut, malzeme veya kalınlıkta değil ise, olması gereken standartlara uygun olarak imalatı yapılmamış ise, ürünü kullanmanız hem sizi hem de sizinle birlikte çalışan onlarca kişiyi tehlikeye sokabilir.
İş Yeri Hekimleri Ne yapar?
İş yeri hekimleri tıp fakültesinden mezun olduktan sonra çeşitli eğitimleri tamamlayarak iş yeri hekimliği unvanını alırlar. İş yeri hekimlerinin belirli sorumlulukları ve görevleri vardır. Bunlardan bazıları:
- Çalışanların işe girişlerinde, iş değişikliği yaptıklarında, belirli sebepler ile ara verdikleri işe tekrar döndüklerinde ve temel olarak belirli periyotlar dâhilinde sağlık raporu vermek
- İş yeri bünyesinde çalışanlara genel sağlık eğitimleri vermek
- İş sağlığı ve güvenliği ekibi ile birlikte çalışmak ve bu çalışmalara eşlik etmek
- İş yerinde meydana gelebilecek iş kazaları ve çalışanların yakalanabileceği meslek hastalıklarının önüne geçmek ve bu anlamda çalışanları bilinçlendirmek
- Çalışma alanlarında karşılaşılabilecek ve çalışan sağlığını riske atabilecek durumları tespit etmek ve önlem alınmasını sağlamak