ORTAM ÖLÇÜMLERİ KAÇ YILDA BİR YAPILIR?
Ortam Ölçümleri Kaç Yılda Bir Yapılır?
İş yerleri içerisinde bazen önemsiz gibi görünen ve göze çarpmayan riskler yer alır. Ancak bu riskler her ne kadar normal şartlarda çok göze çarpmasa da, ciddi tehlikelerin aynı zamanda da maddi ve manevi kayıpların, zararların ve çok sayıda olumsuz sonucun doğmasına sebebiyet verebilir.
İş yerleri sınırlarında meydana gelebilecek risklerin büyüklükleri ve bu riskleri tespit edebilmek, öngörebilmek; beraberinde de bu tarz durumlar için önlem alabilmek için planlamalar yapmak amacı ile ortam ölçümleri yapılır. İş yeri ortam ölçümü adı verilen bu uygulama, bünyesinde farklı çalışmaları ve grupları bulundurur.
Ortam ölçümleri için iş sağlığı ve güvenliği çerçevesinde hangi sıklık ile yapılması gerektiği konusunda net bir aralık belirtilmemiş olsa da, bu ölçümlerin ve testlerin mutlaka yaptırılması gerektiği vurgulanmıştır.
Ortam Ölçümleri Nelerdir?
İş yeri ortam ölçümleri genel anlamda iş yeri içerisindeki çalışma alanları bünyesinde doğabilecek, direkt gözle görülebilen ya da soyut olan ve fark edilmeyecek düzeydeki tehlikelerin dahi tespit edilebilmesini ve doğabilecek tehlikelere karşı tedbirler alınmasını sağlar.
İş yeri ortam ölçümleri, alanında profesyonel olan uzmanlar ile yapılan sistemli ve disiplinli çalışmalardır. İş yerleri içerisinde ortam ölçümlerinin yapılması yetkili merciiler tarafından da zorunlu koşulmuştur. Aynı zamanda iş yeri ortam ölçümleri hem çalışma alanlarında yapılan iç ortam ölçümleri, hem de çalışanlar için uygulanan kişisel maruziyet ölçümleri olarak yapılır. Ortam için yapılan ölçümler arasında ortamdaki toz ölçümleri, ortam gürültü ölçümleri, aydınlatma, kimyasal, termal konfor ölçümleri gibi çeşitli ölçümler yer alır. Öte yandan kişisel maruziyet ölçümlerinin arasında ise iş hijyen ölçümleri, gaz maruziyeti, toz maruziyeti, gürültü maruziyeti ve titreşim maruziyeti gibi ölçümlerin yer aldığı görülür.
Ortam Ölçümü Cihazları
Ortam ölçümleri gereksinimleri işyerinin kategorisine ve tehlike sınıfına göre değişiklik gösterir. Genelde ortam ölçümleri toz ölçümleri, gürültü ölçümleri, aydınlatma ölçümleri, titreşim ölçümleri, gaz ölçümleri, sıcaklık ölçümleri ve hijyen ölçümleri gibi maddelerden oluşur. İnceleme sonucu değerlendirilebilecek bazı göreceli ölçümlere ek olarak sayısal sonuçlu ölçümlerin de yapılarak kayıt altında tutulması gerekir. Gürültü ölçüm cihazlar ortam gürültüsünü dB cinsinden tespit etmenizi ve buna göre çalışanların kulaklık ihtiyacı olup olmayacağını ortaya koyar. Ortam gürültüsü dışında makine gürültüleri de bu cihazlarla dB cinsinden elde edilebilir. Aydınlatma ölçümü ise lux veya lümen/m² cinsinden kayıt altında tutulabilir. Ortamın ideal ve dengeli şekilde aydınlatılması çalışanların göz sağlığını koruyabilmek ve olası iş kazası riskini en aza indirmek adına oldukça önemlidir. Hijyen gibi göreceli ölçümlerin ise personel sayısı, üretim yoğunluğu, temizlik periyotları gibi dinamiklerle sürekli olarak denetlenmesi gerekir.
Ortam Ölçümlerinde Çeşitli Periyotlarda Yenlilenmesi Gerekenler
İş yeri ortam ölçümleri bir defaya mahsus olmamak ile beraber aynı zamanda çeşitli periyotlarda yenilenmesi ve tekrar edilmesi gereken uygulamalardır. Bunun ile beraber iş yeri içerisinde bir değişiklik meydana gelmiş ise tekrar bu ortam ölçümlerinin yapılması da gerekli koşulmuştur. İş yeri ortam ölçümlerinin tamamlanması ile ölçüm türüne yönelik olarak da iş yeri ortam ölçüm raporları hazırlanmaktadır.