İSG YIL SONU DEĞERLENDİRME RAPORU NASIL YAPILIR?

İSG YIL SONU DEĞERLENDİRME RAPORU NASIL YAPILIR?

İSG Yıl Sonu Değerlendirme Raporu Nasıl Yapılır?

Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın iş sağlığı ve güvenliği denetimlerinde dikkate aldığı rapor İSG Yıl Sonu Değerlendirme Raporu’dur. Bu rapor yıl boyunca işletmelerde kanun gereği uygulanması gereken iş güvenliği şartlarının sağlandığına dair belge hükmündedir.

Çalışan sağlığını korumak amacıyla devlet tarafından zorunlu kılınan iş sağlığı ve güvenliği yönetmelik kurallarına uyulmaması durumunda işletmelere yönelik yaptırımlar uygulanmaktadır.

İSG Yılsonu Değerlendirme Raporu Nasıl Hazırlanır?

Bir tablo şeklinde hazır edilmesi gereken İSG yılsonu değerlendirme raporu, iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri sorumlularının tespiti, eğitim, bilgilendirme, acil durum tatbikatları, kimyasal atıklar ve sıfır atık projesi çalışmaları, denetim, rehberlik ve gözetim faaliyetleri, sağlık gözetimi, alınacak tedbirler, ölçümler ve periyodik kontroller, projeler ve etkinlikler gibi ana başlıklar ve bunlara bağlı alt başlıklara göre hazırlanmalıdır. OSGB’ler tarafından sağlanacak olan rapor taslakları işyerinin tehlike sınıfına, faaliyet alanına ve çalışan kişi sayısına göre farklılık gösterebileceğinden herhangi bir standart rapor taslağından bahsedebilmek mümkün olmamaktadır. Ana başlıkların altında hangi maddelerin olacağı OSGB tarafından hazırlanmalı ve gerekli belgeler de İSG yılsonu değerlendirme raporu ile birlikte sunulmalıdır. İSG yılsonu değerlendirme raporunda her maddenin gerçekleştirilmesi gibi bir zorunluluk yoktur ancak bazı “mutlaka yapılması gerekenler”e uyulması çalışan sağlığı ve işyerine bir ceza verilmemesi adına önemlidir. Ek olarak yapılan çalışmalarla birlikte yapılmayanlar ve ne zaman yapılacakları da ilgili tablonun “Açıklamalar” kısmında belirtilmeli ve bu bilgiler de yıllık plan ile örtüşmelidir.

Yıl sonu raporunda yer alması gereken başlıklar genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

Risk Analiz Değerleri

İşletmenin, iş ve ofis alanında hizmet sektörünün getirdiği doğal ve öngörülebilir risk faktörlerine dair bilgilendirme içerir.

Ortam Ölçüm Değerleri

Raporun hazırlandığı iş yerinin çalışma alanlarında yapılan ve yönetmeliklerde özel kurallarla değinilen ortam gerekliliklerine dair uygunluk bildiren ölçümler sunulur.

Muayene Bilgileri

İşe alım sırasında uygulanması gereken muayene kayıtlarının detaylı bilgilendirmelerinden oluşur. Tayin edilen ya da görevlendirilen hekimin sorumluluğunda hazırlanması gerekmektedir.

Düzenli Sağlık Kontrolleri

Belirlenen aralıklarla özellikle belli sektörlerde hizmet verenler için zorunlu kılınan periyodik sağlık kontrollerinin dökümünü ve bilgilendirmesini içerir.

Radyolojik Değerlendirmeler

İş alanının, insan bedeninde radyolojik etki yaratan alanlar olması durumunda gerekli radyolojik değerlendirmelerin yapılması şartı bulunmaktadır. Bu değerlendirmelere dair içerik bilgisinin paylaşıldığı başlıktır.

Eğitim Raporları

Personel bilgilendirmesi amacıyla sağlık, güvenlik, tatbikat ve ilk yardım konularında kapsamlı olarak verilmesi gereken eğitimler bulunmaktadır. Eğitim raporları yıl sonu raporunda detaylı olarak sunulur. Eğitimi tamamlayan personel sayısı, başarısız personellerin yeniden eğitim çalışmaları gibi değerlendirmelere raporda yer verilir.

Çalışma ve Uygulamalardan Sorumlu Kişi Listeleri

Raporda yer alması gereken sağlık kontrolleri, ölçüm değerlendirmeleri, radyoloji ya da psikoloji testleri veya eğitim uygulamaları gibi çalışmaların sorumlularına dair listelerdir. Listelerde belirtilen sorumlu kişilerin çalışma uyguladıkları alanda uzman olması şartı bulunur. Aksi halde uzman olmayan kişilerin uygulamaları geçerli kabul edilmez.

İsg Yıl Sonu Değerlendirme Raporu’nun hazırlanışına yönelik evrak ayrıntılarına da dikkat etmek gerekir. Uygulama tarihleri, uygulanan kişi sayısı, çalışanların; yaş, cinsiyet, çalışma alanı bilgileri gibi özel bilgilendirmeler rapor sunumlarında yer almalıdır. Denetim için gerekli diğer kurallara Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın resmi sitesi üzerinden ulaşılabilir. Böylece raporlamaya dair herhangi bir eksik yaşanmaması sağlanır.